Andernas mystik och Amazonas regnskog

Avgång

9 september 2022

Hemresa

27 september 2022

Antal dagar

18 dagar

Destination

Peru

Då är det åter dax att resa till det fantastiska Peru. Förutom underverket Machu Picchu och den heliga dalen samt Cusco, kommer vi att resa igenom en stor del av landet. Från huvudstaden Lima via "fattigmans Galapagos" med dess fågelklippor och sjölejon till linjerna i Nazca. Vidare över Andernas högplatå mot världens högst belägna sjö - Titicaca. De som vill kan vandra till The Rainbow mountains m.m. Denna gång avslutar vi med några härliga dagar i Amazonas regnskog. Datumen kan ändras något

Reseplan

Dag 1

Ankomst till Lima på eftermiddagen. Vår guide möter upp och tar oss till vårt hotell, efter en lång resa är det skönt att bara komma till ro. Kanske serveras resans första te på kokablad i kväll.

Dag 2

Efter frukost ger vi oss ut på sightseeing i Lima, grundad av Francisco Pizarro 1535. Vi besöker en mängd viktiga platser, kyrkor, torg och koloniala byggnader innan vi stannar för lunch i Larcomar med utsikt över Stilla Havet. Här finns massor av restauranger att välja ibland. Efter lunch besöker vi stadsdelen Miraflores med sin vackra "Love park" ett grönområde längs med Stilla havet. Efter vår sightseeing är eftermiddagen fri. Övernattning Lima.

Dag 3

Mycket tidig morgon, ca 04.00. Vi tar bussen söderut utmed kusten längs Pan- American Highway. Första stoppet är de fågelrika Ballestasöarna, Öarna utnyttjades tidigare för den mycket näringsrika guanons skull, nu är öarna ett paradis för fågelintresserade och kallas även ”Fattigmans - Galapagos” på grund av sin rikedom på sjölejon, pingviner, pelikaner och otaliga andra sjöfåglar. Vi skall ta båten ut i bland öar och fåglar i några timmar. Här på en sluttning kan man även se en "kandelaber" formation av liknande typ som linjerna i Nazca - ett mysterium utan förklaring fram till idag. Nästa stopp är Paracas National Reserve, där öknen möter havet - en kuststräcka med stor artrikedom och små gömda stränder - Stilla havet är kallt men någon kanske vågar hoppa i. På kvällen är vi framme i den lilla staden Pisco där vi övernattar - här kan vi provsmaka Nationaldrinken - Pisco Sour (om vi inte redan provat).

Dag 4 

Efter frukost fortsätter vi en bit söderut till ökenstaden ICA. Här finns väldiga stationära sanddyner - de rör sig alltså inte utan ser lika ut jämt..mycket märkligt för sanddyner. Vi stannar till i oasen Huacachina för lunch innan vi ger oss ut på lite äventyr bland dynerna. De som vill kan prova åka 4 - hjuls buggy upp och ned för sanddynerna en garanterat hisnade upplevelse, eller det lite lugnare alternativet, sandboard. Efter avslutat äventyr i sanden åker vi vidare till Nazca där vi övernattar. 

Dag 5

Nazca – linjerna

Idag får vi uppleva ett av jordens stora gåtor - då vi gör en flygtur över Nazcaplattån.  Sällsamma linjer samt ofantliga fågel- och djuravbildningar i den torra stenöknen har förbryllat arkeologerna fram till nutid. Man trodde tidigare att det möjligen kunde vara bevattningskanaler från en tidig kultur. Först när en peruansk bergsingenjör, under en flygning söderut, av en händelse fick se figurerna uppifrån framstod hela vidden av dessa sällsamma figurer. Enligt moderna teorier representerar Nazcalinjerna och figurerna en enorm astronomisk kalender från 1000-talet f Kr (!). VILKA som byggt dessa får vara osagt. 

Efter flygturen tar vi bussen till Arequipa dit vi beräknas komma sen eftermiddag kväll.  

Dag 6

Arequipa (2325meter). Staden anses av många vara den vackraste i Peru. Belägen vid foten av vulkanen El Misti, är det den mest typiskt spansk-koloniala staden i landet. Fri förmiddag och på eftermiddagen kan de som vill följa med till Catalina klostret byggt på 1500- talet. Annars är det upp till var och en att fylla dagen efter eget intresse. Övernattning Arequipa

Dag 7

Idag skall vi korsa det spektakulära Altiplano och passerar flera små byar på vägen. Här kan vi se de lokala herdarna med deras lamor och alpackor. Vi gör en paus utmed vägen för att dricka lite Coca-te, ett behövligt hjälpmedel mot den höga höjden runt 4200 meter. Dagens slutmål är Puno vid Titicacasjön, jordens högt belägna sötvattensjö. 

Dag 8 - Titicacasjön

Idag gör vi en heldagstur på sjön med stop på flera öar. Amantani- känd för sina vackra textilier, så här kan det passa bra att köpa en varm alpackatröja. Uros -indianernas flytande vassöar. Här känner du hur "marken" gungar under dig samtidigt som du kan titta in i primitiva vasshyddor. Vi får även prova på indianernas båtar som används i det vardagliga fisket är byggda av vass. Lunch ute på någon ö innan vi återvänder till Puno. Höjden känns på så det är viktigt att ta det lugnt.

Dag 9 - Lång färd till Cuzco

Tidig morgon lämnar vi Puno och tar den bekväma bussen på en av de mest spektakulära vägarna man kan tänka sig – från Puno till Cuzco. Landskapet förändras ständigt. Det mycket karga och gräsbevuxna landskapet blir allt grönare och små jordbruk blir stora uppodlade fält. Vi kommer att stanna på flera intressanta historiska platser utmed vägen. Efter ca: 10 timmar anländer vi slutligen till det vackra och gröna Cuzco, inkarikets forna huvudstad vid Huatanayflodens stränder. Staden är en märklig blandning av inka arkitektur och spanska koloniala byggnader. Ingen annanstans i Peru känns inkariket så närvarande som i Cuzco, där gammalt byggnadsmaterial från inkatempel blandas friskt med kolonialtidens vitrappade byggnader.  

Dag 10

Förmiddagen fri för lite återhämtning och vila. På eftermiddagen gör vi en tur ut i och runt Cuzco - Dagens utflykt går till några av de berömda inkaruiner som ligger i närheten av staden. Vi besöker den överväldigande befästningen och templet Sacsayhuamán. Här bildar enorma stenblock, som vart och ett väger upp till 120 ton, tre perfekta zig-zag murar. Härifrån kan vi beskåda hela staden från ovan. Vi hinner också med en gemensam stadspromenad med besök i Katedralen och framförallt Inkafolkets allra heligaste plats – Soltemplet Coricancha mitt i Cuzco.

Dag 11 - Dax för lite äventyr

Idag kan de som önskar göra vandringen till Vinicunca för att se de spektakulära Rainbow Mountains 

Det finns 2 alternativ - en tur med lång vandring som startar runt 03.30 på morgonen och beräknas avslutas runt 19.00 och en dagstur som innehåller kortare vandring. Båda turerna är påfrestande med tanke på att höjden är runt 5100 meter.  

De som inte vill vandra har en fri dag i Cusco. 

Dag 12  - Fri dag i Cusco  välbehövlig vila för vandrarna.

Dag 13 - Heliga dalen 

Man häpnar, hur är dessa byggnader möjligt?

I Inkas Heliga dal får man se otaliga exempel på arkeologiska underverk. Vi besöker Písac, Maras, Chinchero och Ollantaytambo. Dessa är kända för sina traditionella marknader och deras imponerande byggnader från inkatiden. Ollantaytambo, det strategiskt belägna inkafästet vid den heliga floden Urubamba är enligt mig lika imponerande som Machu Picchu - Fästningen försvarades framgångsrikt av Manco Incas krigare mot Hernando Pizarros upprepade attacker år 1536 och är den enda staden i Peru som spanjorerna aldrig lyckats erövra. Från Ollantaytambo tar vi tåg på smalspårig järnväg genom djungeln till Machu Picchu, Inkafolkets förlorade stad, och ett av Världens sju nya underverk. Vid slutstationen Aguas Calientes tar vi in på hotell för natten. 

Dag 14  - Machu Picchu 

Kanske resans verkliga höjdpunkt Machu Picchu. Inkafolkets sista fäste och stad var under århundraden begravd i Andernas tropiska djungler fram till dess att forskaren Hiram Bingham nästan snubblade över fästningen 1911. Under åren som följde undersöktes Machu Picchu av en arkeologisk expedition från Yale-universitetet, och man kom fram till märkliga resultat. Nio av tio skelett, som man fann visade sig vara kvinnor. Möjligen flydde Inkans Soljungfrur hit sedan Cuzco erövrats och plundrats. Conquistadorerna upptäckte aldrig Machu Picchu varför den fortfarande är i förvånansvärt gott skick. Trappor, palats, tempel, terrasser, torn och källor vittnar om inkafolkets högtstående kultur. Vi tar bussen upp på serpentinvägar tidigt på morgon för att undvika de största turisthorderna. Vi får en kunnig guide som lotsar oss runt och sedan finns egen tid att gå runt och förundras. På kvällen är vi åter i Cuzco och träffar gänget som vandrat. 

Dag 15 

Vi flyget till Amazonas och Puerto Maldonado. Här har vi nu 3 dagar och 2 nätter på ECO AMAZONIA LODGE. Här ingår all mat och flera utfärder dagligen. Området har en enorm mångfald djur och fåglar och vi kommer att utforska platsen till fots och med båt tillsammans med kunniga guider. Här finns bl.a Utter, Kajman, Arapapegojan och andra arter papegoja, mängder apor och har vi tur kanske vi skymtar den skygga Jaguaren. 

Dag 17  - Flyg till Lima för återresa mot Sverige övernattning Lima

Dag 18 - Hemresa  

 

Resans pris: 35 500:- (exklusive flyget)

I ovan priset ingår:

  • Allt enligt programmet

  • Flyg över Nazcalinjerna

  • Marktransporter med egna/lokala bussar, tåg till Machu Picchu

  • Alla inträden + tillstånd, privat guide vid Machu Picchu.

  • Mellanklasshotell med frukost

  • 3 dagar i Amazonas med helpension (ej dryck)

  • I priset ingår tvåbäddsrum

  • Engelsktalande guide 

  • Inrikesflyg i Peru

Vandringen till Rainbow Mountains ingår ej och kan bokas senare vid intresse.

Jag reser med som sällskap och inte reseledare i traditionell mening.

Alla måste vara beredda på att ta egna initiativ.

Visum behövs ej men passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst.

I priset ingår ej

Flygresan som beräknas till 9500:- - 11500:- Jag bokar en gruppbiljett till bästa möjliga pris och sedan blir var och en debiterad flyget direkt från det bolag som håller i den biten. För att få bästa möjliga pris kan flyget komma att debiteras tidigare än 1 månad innan avresan.

Hur anmälning och betalning går till:

Om Du vill följa med på resan betalar du bokningsavgift på 7500.- till Bankgiro 218-6088. Skriv: namn, adress, telefonnummer och personsiffror (6 stycken) på inbetalningskortet. Jag behöver även en e-postadress. Därefter kommer flyget att faktureras separat direkt från det bolag som sköter den bokningen. Ytterligare 15 000:- skall vara inbetalt 6 månader innan avresa. Resterande belopp betalas på plats i Lima.  Flyget kan betalas med kontokort om så önskas.  

OBS ! Anmälan är bindande.

Avbeställningsregler.

Om du avbeställer resan med läkarintyg, eller av annan godkänd anledning (dödsfall eller att någon närstående blir allvarligt sjuk, så du tvingas avboka din resa) får du tillbaka 4000.- av din bokningsavgift fram till andra inbetalningen. Därefter återbetalas 65% av inbetalt belopp tillbaka fram till 30 dagar innan avresan - efter det återbetalas 30% av inbetalt belopp. 

En administrativ avgift på minst 3500:- tas alltid ut vid avbokning.

Vid avbokning av icke godkänd anledning återbetalas 50% av inbetalt belopp fram till 30 dagar innan avresa. Efter det återbetalas inget. Flyget har egna avboknings regler som medföljer fakturan från flygbolaget.

Statlig resegaranti finns för samtliga mina resor

Lagen om paketresor: https://www.konsumentverket.se/contentassets/acc261b187434045a4b8826cb015815b/standardformular-ai-paketresor-hyperlankar-kan-anvandas.pdf

 

"Den som väntar på att ta nästa steg kan bli stående på ett ben resten av livet"