Bland diverse grevar i Karpaterna

Avgång

26 juni 2022

Hemresa

9 juli 2022

Antal dagar

13 dagar

Destination

Rumänien

Då gör vi en ny resa till det fantastiska Rumänien. Denna gång åker vi Transfagarasan highway över Karpaterna (enligt Top gear den häftigaste vägen i världen), för att besöka Unescos världsarv The Painted Monasteries. Vi besöker både greve Drakula och greve Kalnoky i Transylvanien. Den senare bjuder på årgångsvin i urgamla källarvalv med anor från 1400 talet. Deltat i Danube med fågelskådning samt vildhästarnas skog Letea ingår även det i programmet. Andra platser vi besöker är Sibiu medeltida härlig stad, Brasov och naturligtvis Bukarest - En fullmatad Heritagetur i detta unika europeiska land.

Reseplan

 

Dag 1 -Flyg till Rumäniens huvudstad Bukarest..Antingen bokar var och en flyget och vi träffas på hotellet eller så ordnar jag en gruppbokning, vilket som passar bäst. Vi bor centralt i den gamla stadskärnan och på kvällen samlas vi för middag på The Royal Cellar.

Dag 2 - Vi lämnar huvudstaden och åker mot Deltat i Danube - Här skall vi bo 3 nätter på ett badhotell nära stranden och utforska deltat och skogen Latea med båt, jeep och till fots. Middag serveras på kvällen.

Dag 3 - Tid för båttur och fågelskådning i deltats kanaler - på eftermiddagen fri tid för egna aktiviteter. 

Dag 4 - Letea skogen - Unikt skogslandskap - delvis översvämmat och delvis med vackra sanddyner. Här lever fortfarande en grupp vilda hästar och hela dagen idag utforskar vi skogen med dess omgivningar med båt och Jeep samt till fots på boardwalks in i skogen.  

Dag 5 - Vi lämnar deltat och åker upp mot Transylvanien och byn Miclosoara där greve Kalnoky driver hotell och restaurang i varsamt renoverade hus. Prins Charles har varit en av stamgästerna här och man förstår varför. Middag till levande ljus i urgamla källarvalv samt rum som pryds med vitlök och kors över dörren! Här bor vi 2 nätter för att uppleva den speciella atmosfären i denna del av världen.

Dag 6 - Idag åker vi först till Bran Castle - Drakulas slott för det obligatoriska besöket. Lunch intas passande på Wolf restaurant innan vi på eftermiddagen besöker Brasov, en härlig gammal stad med medeltida anor. Vi går runt i de vindlande gränderna och besöker bl.a södra Europas största gotiska kyrka. Vi kommer åter "hem" till greven på kvällen för ännu en härlig middag. 

Dag 7  - Nu blir det lång härlig busstur över Karpaterna till Unescos Världsarv The Painted Monasteries i Bucovina. Vi bor 2 nätter på Best Western Gura Humorului...

Dag 8 - Humor, Voronet, Sucevita, Moldovita och Putna. All kloster eller kyrkor från 1400 - 1500 talet med de mest fantastiska målningar man kan tänka sig. Munkarna är fortfarande aktiva och utför sina ceremonier dagligen. Under dagen blir det lunchstop och även besök i Marginea där en speciell svart keramik tillverkas. Framåt kvällen är vi åter på vårt hotell.

Dag 9 - Vi vänder åter mot Transylvanien över Karpaterna med korta stopp utmed vägen. Dagens mål är Sibiu en härlig medeltida stad. Vi stannar 2 nätter för att ha tid att på egenhand utforska staden. 

Dag 10 - Vi går runt med guide i de trånga gränderna i gamla stan. De som vill kan senare under dagen följa med på en tur utanför staden till byn Sibiel, känd för sina ikoner i glas. Lunch blir vi serverade till musik och dans i Casa Andrei - på eftermiddagen är vi tillbaka i Sibiu.  

Dag 11 - HÖJDPUNKTEN - I alla fall fysiskt, då vi idag tar den spektakulära Transfagarasan road. Detta är inte bara en väg utan en upplevelse! - Vi åker över Karpaternas högsta pass på ca 2100 till Balea sjön och vattenfall. Vidare längs serpentinvägar mot dambygget i Vidraru. Vi besöker den kyrka som samtliga rumänska kungar är begravda i Curtea de Arges. Sent på kvällen är vi åter i Bukarest.

Dag 12 - Fri dag

Dag 13 - Hemresa

 

Resans pris exkl. flyg 17 000:- (flyget kostar ca 1000 - 2000:-)

I ovan priset ingår:

  • Allt enligt programmet

  • Egen buss

  • Alla inträden

  • Boende i härliga hotell och pensionat /tvåbäddsrum

  • Frukost + måltider enligt programmet = 8 middagar samt 3 luncher (ej drycker)

  • Engelsktalande guide

I priset ovan pris ingår inte flygresan (beräknad kostnad ca; 1000 - 2000:- ). Detta är ett önskemål från tidigare resenärer som vill betala med kontokort för att få tillgång till bankkortens reseförsäkringsskydd. Jag bokar en gruppbiljett till bästa pris och sedan sker all kontakt direkt mellan resenär och det bolag som bokar flyget. Naturligtvis kan du boka flyget själv.

Hur anmälning och betalning går till:

Om Du vill följa med på resan betalar du bokningsavgift på 7000.- Sätt in pengar på Bankgiro 218-6088. Skriv: namn, adress, telefonnr och personsiffror (6 stycken) på inbetalningskortet. Ange även vilken resa du anmäler dig till, samt din e-postadress. Därefter kommer flyget att faktureras separat direkt från det bolag som sköter den biten. Brukligt är att biljetter betalas 30 dagar innan avresan. Resterande belopp betalas 30 dagar innan avresan.

 

Anmälan är bindande.

 

Avbeställningsregler.

Om du avbeställer resan med läkarintyg, eller av annan godkänd anledning (dödsfall eller att någon närstående blir allvarligt sjuk, så du tvingas avboka din resa) får du tillbaka 4000.- av din bokningsavgift fram till 30 dagar innan avresa. Efter det står hela bokningsavgiften inne. En administrativ avgift på minst 3000:- tas alltid ut vid avbokning.

Flyget har egna avboknings regler som medföljer fakturan från flygbolaget.

 

Samtliga resor omfattas av Statlig resegaranti.

Lagen om paketresor: https://www.konsumentverket.se/contentassets/acc261b187434045a4b8826cb015815b/standardformular-ai-paketresor-hyperlankar-kan-anvandas.pdf

 

"Den som väntar på att ta nästa steg kan bli stående på ett ben resten av livet"