Best of

Avgång

15 oktober 2020

Hemresa

2 november 2020

Antal dagar

18 dagar

Destination

Laos - Vietnam - Laos

Resan startar i Unescos världsarv – Luang Prabang i Laos. Här skall vi upptäcka omgivningarna till fots och från elefantryggen innan vi åker österut till de mystiska Plain of Jars. Vidare över gränsen till Vietnam och det mindre besökta Mai Chau. Här har Hao, min kontakt och vän sedan många år nyligen öppnat en resort, bland sjöar och sockertoppar. Här vandrar vi i bergen och besöker intilliggande byar och njuter av den storslagna naturen. Härifrån åker vi till Halongbukten för lata dagar och god mat på en junk. Vidare mot Danang och den fantastiska staden Hoi An innan vi reser tillbaka över gränsen till Laos och templen i Wat Phou (äldre än Ankor Wat) resan avslutas med några dagar i Mekongdeltat och 4000 islands innan vi flyger tillbaka till Luang Prabang för hemresan. Datumen kan ändras något Flyttad till 2021

Reseplan

Dag 1
Ankomst Luang Prabang . Här bor vi nära centrum. Här finns tempel, smala gator med härliga restauranger och även en trevlig nattmarknad med fina hantverk. Luang Prabang är en av de bäst bevarade städerna i Indokina med vackra franska kolonial hus och tempel (33st). Turismen har endast varit tillåten i Laos sedan 1989 och mycket är fortfarande oexploaterat. 

Dag 2
Till fots i staden Vi får en inblick i Världsarvets tempel och historia då vi promenerar runt i staden med guide. Den som har lust kan på sen eftermiddag gå upp på berget Phousi med vacker stupa och fin solnedgång över staden. Nattmarknaden tar vid härnäst.

Dag 3
Kanske någon vill gå upp tidigt för att se munkarnas morgonvandring igenom staden innan vi åker på dagens äventyr. Vi skall till Elephant Village Camp. Med medhavd lunchlåda och badkläder ger vi oss ut på elefantryggen i ca 5 km innan vi kliver av och fortsätter till det vackra vattenfallet Khuang Si som bjuder på bad för den som vill. På sen eftermiddag är vi åter i Luang Prabang. 

Dag 4
Luang Prabang – Xieng Khouang Vi åker ut i det riktiga Laos, delvis genom terräng som helt bombats sönder av Amerikanerna under Vietnamkriget. Här ser vi kanske inga andra turister på hela dagen. Vårt mål är de mytomspunna Plan of Jars – ett arkeologisk mysterium. På en äng ligger massor med halvt nedgrävda stora krukor – ingen vet ännu varför. Övernattning Xieng Khouang.

Dag 5 - Vi fortsätter mot den Vietnamesiska gränsen och övernattar i den lilla staden Viengsay. Här besöker vi en gömd juvel, The leaderships cave en del av grottsystemet Kaysone Phomvihane. Vi bor på ett lokalt värdshus över natten. 

Dag 6
Idag skall vi korsa gränsen till Vietnam och det mera okända Mai Chau. Resan tar stor del av dagen med gränsformaliteter m.m.. På eftermiddagen / kvällen är vi hos Hao på den vackert belägna Ba Khan Village Resort. Här ligger insjöar med socketopps bergen som fond i den frodiga naturen. Här ingår helpension (ej dryck)

Dag 7 - En vandring på förmiddagen och en vandring efter lunch i omgivningarna idag. Den som vill kan naturligtvis stanna på lodgen och slappa vid poolen.

Dag 8 - Vi gör en båttur på Hoa Binh great lake och senare besöker ett lokalt folk och får lite inblick i deras liv här i bergen. Efter lunch är det dax att lämna landsbygden och åka till Hanoi. 

Dag 9 - Tidig morgon lämnar vi staden och åker Red river delta och Halong bukten. Här går vi ombord på en traditionell Junk och seglar ut i bukten. Ombord bor vi i 2 bädds hytter och det är bara att njuta av omgivningen. Båten stannar till vid intressanta platser och soldäck finns längs upp. 3 måltider / dag serveras. På kvällen kan de som vill prova på att fiska bläckfisk efter bara njuta av en cocktail vid solnedgången. Helpension (ej dryck)

Dag 10 - Båten lämnar sin ankringsplats och åker vidare i de 2000 öarnas skärgård. Vi hinner med en brunch ombord innan det är dags att säga farväl och åka tillbaka till vårt hotell i Hanoi. (B)

Dag 11 - Fri förmiddag innan vi tar flyget på sen eftermiddag söderut till Danang och det härliga staden Hoi An, som är en liten stad med mycket intakt gammal arkitektur. Bästa sättet att se den är till fots. Här stannar vi i 3 nätter och det finns mycket att upptäcka. Den täckta japanska bron och de gamla kinesiska handelshusen är värt ett besök. Det finns gott om kinesiska minnesmärken och det är kanske inte så konstigt att en stor del av invånarna också härstammar från Kina. Shopping är också en stor del av nöjet här. Vietnamesisk matlagning står också på programmet under vistelsen. Havet ligger inte långt härifrån så den som vill kan ta en cykeltur till stranden. 

Dag 12 - Fri dag i Hoi An 

Dag 13 - Vi skall idag laga Vietnamesisk mat men först tar vi båten till Cam Thanh Boat Village. På vägen upplever vi vardagen längs floden och får en inblick i de mycket speciella båtarna som är tillverkade av bananblad. Välkomstdrink sen är det dax att laga vår egen lunch. Vi är tillbaka vid hotellet på eftermiddagen.  

Dag 14 - Vi lämnar Hoi An och åker tillbaka till Danang, huvudstad i provinsen. Här ingår lunchen innan det är dax att åka tillbaka mot gränsen till Laos. Efter formaliteterna vid gränsen checkar vi in på Tadlo Lodge. De som vill kan sedan besöka ett vattenfall i närheten eller kanske bara titta på fallet från lodgen som ligger alldeles intill.

Dag 15  - Mot Mekongdeltat och på vägen stannar vi vid det mindre kända Wat phou Templen. Dessa tempel är byggda innan templen i Ankor Wat och har samma utformning. Här brukar det vara mycket hett så vi tar den tid som krävs för att besöka platsen. Vi kommer till Mekongdeltat och The 4000- Island sen eftermiddag. Här stannar vi 2 nätter för att njuta av stillheten i deltat. Här tar man sig runt med cykel, båt eller till fots. Vi besöker tillsammans de spektakulära vattenfallen och med båt tar vi oss runt ön för att försöka se delfinerna som finns här. Ett härligt ställe att bara vara på! Vårt hotell har en fin pool direkt vid deltats kant.

Dag 17 
Vi flyger tillbaka till Luang Prabang där var och en har tid att ytterligare utforska staden fram till flyget hem i morgon dag 18

Resans pris exkl. flyg: 17 800:-
I ovan priset ingår:

  • Allt enligt programmet
  • Marktransporter i egen buss/kryssning Halongbukten
  • Bra Mellanklasshotell / 2 bäddsrum
  • I priset ingår frukost samt helpension vissa dagar enligt programmet
  • Engelsktalande guide
  • Vatten i bussen under resan

Jag reser med som sällskap och inte som reseledare i traditionell mening. Alla måste vara beredda på att ta egna beslut.

I priset ingår ej

Flygresan som beräknas till 9500:- - 10500:-  Jag bokar en gruppbiljett till bästa möjliga pris och sedan blir var och en debiterad flyget direkt från det bolag som håller i den biten. För att få bästa möjliga pris kan flyget komma att debiteras tidigare än 1 månad innan avresan.

Visum till Laos fixas vid gränsen – kostar ca US 50.00

Hur anmälning och betalning går till:

Om Du vill följa med på resan betalar du bokningsavgift på 7300.- till Bankgiro 218-6088. Skriv: namn, adress, telefonnummer och personsiffror (6 stycken) på inbetalningskortet. Jag behöver även en e-postadress. Därefter kommer flyget att faktureras separat direkt från det bolag som sköter den bokningen.
Det går fint att betala flyget med kontokort för att få tillgång till försäkringen mm. Resterande belopp betalas på plats i Laos.

OBS ! Anmälan är bindande.

Avbeställningsregler.

Om du avbeställer resan med läkarintyg, eller av annan godkänd anledning (dödsfall eller att någon närstående blir allvarligt sjuk, så du tvingas avboka din resa) får du tillbaka 5000.- av din bokningsavgift fram till 30 dagar innan avresa. Efter det står hela bokningsavgiften inne.

En administrativ avgift på minst 2300:- tas alltid ut vid avbokning.

Vid avbokning av icke godkänd anledning återbetalas 50% av inbetalt belopp fram till 50 dagar innan avresa. Efter det återbetalas inget. Flyget har egna avboknings regler som medföljer fakturan från flygbolaget.

Statlig resegaranti finns för samtliga mina resor

Lagen om paketresor: https://www.konsumentverket.se/contentassets/acc261b187434045a4b8826cb015815b/standardformular-ai-paketresor-hyperlankar-kan-anvandas.pdf

"Den som väntar på att ta nästa steg kan bli stående på ett ben resten av livet"