Det är inte målet utan resan som är meningen med hela färden.

Avgång

13 oktober 2019

Hemresa

28 oktober 2019

Antal dagar

15 dagar

Destination

Overland Tibet

Vi flyger från Kathmandu i Nepal till Lhasa i Tibet, för att därifrån ta landvägen tillbaka till Kathamndu via en nyligen öppnad väg. Resan tar oss från det fantastiska Lhasa via Xigaste, Gyantse och vidare upp till Världens högst belägna platå. Härifrån har man en magnifik utsikt över Mount Everest och flera av världens högsta bergtoppar.

Reseplan

Dag 1 
Ankomst Kathmandu (1300m). Här bor vi centralt i stadsdelen Thamel, med butiker, restauranger och nära till det mesta. Inget program är planerat idag.

Dag 2 
Efter frukosten åker vi på en rundtur i Kathmandudalen bl.a till stadsdelen Patan, som har ett vackert välbevarat Durbar Square – här har tiden stått stilla bland urgamla tempel och byggnader. Eftermiddagen fri i Kathmandu då vi förbereder oss inför resan till Tibet som börjar i morgon. 

Dag 3 - 5. Lhasa

Vi flyger över Himalayas bergsmassiv(har vi tur ser vi Mt. Everest nära flygplansfönstret) till Lhasa, huvudstad i Tibet. Denna mytomspunna stad lockar årligen tusentals besökare trots de lite krångliga inresereglerna – och det är inte svårt att förstå varför. Här möter vi fantastiska byggnadsverk såsom det jättelika Potalapalatset och en helt unik religiös närvaro. Buddismen genomsyrar allt som händer i de gamla delarna av staden Bhakor Market. Här bor vi mitt i händelsernas centrum och man ser pilgrimer vandra medsols runt de gamla klostren. Vi stannar 3 nätter här och hinner med att besöka Jokhangtemplet, Potala och Sera klostret. m.m. Att bara sitta och titta på livet här är nästan nog. Vi befinner oss på runt 3600 meters höjd och man får ta det lite lugnt.

Dag 6. Lhasa 3650m – Gyantse 3950m

Då börjar vi vår färd uppåt och tillbaka mot Nepal. Dagen etapp är ca 25 mil och höjden och vägarna gör att resan går sakta. Vi åker idag över 2 höga pass: Karola (5,010m) och Kambala (4,749m), där böneflaggor spelar i vinden som alltid blåser här. Vi stannar till vid den turkosa sjön Yamdrok-Tso. Här finns nog möjlighet att se flockar med Jakar på slätterna. Det är högt nu alla kommer nog att känna av det på ett eller annat sätt, men då vi sover lägre än vi åker på dagarna bukar det gå ganska bra. (det finns syrgas med i våra bilar om någon skulle behöva).

Dag 7. Gyantse 3950m – Xigaste 3900m

Idag åker vi över det högsta passet på resan, Gyatchu La (5,220M), Dagens mål är den vackra staden Xigaste med en urgammal stadskärna och det välkända klostret Tashilumpo, säte för Panchen Lama. 

Dag 8. Xigaste 3900m - Tingri/Lhaste 4000m/4350m

Då är vi högt – och idag får vi se flera av Världens högsta berg, inkluderat Mount Everest. Vägen går över högplatån upp till vårt nattläger. Här finns inte mycket att välja på så var beredda på enkla förhållanden.

Dag 9. Tingri - Kerung gränsen mot Nepal

Lång resdag då vi tar sista etappen ned mot gränsen till Nepal. Vi bor antingen på Tibetsidan eller Nepalsidan beroende på hur sent vi kommer och gränsövergången går.

Dag 10. Kerung /gränsen - Kathmandu

Jämfört med det karga och vindpinade Tibet är det bördigt och varmt idag på vår resa tillbaka mot Kathmandu. Vi beräknas vara tillbaka sent på kvällen.

Dag 11 - 12. Fria dag i Kathmandu 

Det finns massor av fin shopping, trevliga caféer och mycket att se i och runt Kathmandu.

Dag 13 - Återresa till Sverige där vi är åter morgonen dag 14.

Resans totalpris exkl. flyg 17 900:-

I ovan priset ingår:

  • Flyg Kathmandu - Lhasa
  • Allt enligt programmet
  • Marktransporter egna fordon
  • Alla inträden 
  • 2 bäddsrum med frukost eller sovsal på något ställe i Tibet.
  • Resehandlingar till Tibet (fixas i Nepal), samt visum till Tibet
  • Egelsktalande guide

Jag reser med som sällskap och inte reseledare i traditionell mening. Alla måste vara beredda på att ta egna initiativ.

I priset ovan pris ingår inte flygresan t/r Kathmandu (beräknad kostnad ca; 7000 -9000:- ).

Detta är ett önskemål från tidigare resenärer som vill betala med kontokort för att få tillgång till bankkortens reseförsäkringsskydd. Var och en bokar sin egna flygbiljett - OM du vill ha hjälp med flygbokningen kontakta Tant Gröns Resor. 

Visum till Nepal ingår ej av praktiska skäl. Det kostar US dollar 40.00 och fixas vid ankomst till Kathmandu.

Hur anmälning och betalning går till:

Om Du vill följa med på resan betalar du bokningsavgift på 5700.-

Sätt in pengar på Bankgiro 218-6088. Skriv: namn, adress, telefonnr och personsiffror (6 stycken) på inbetalningskortet. Ange även vilken resa du anmäler dig till, samt din e-postadress. Ytterligare 10 000:- skall vara inbetalt 120 dagar innan resa. Resterande belopp betalas på plats i Nepal. 

Anmälan är bindande.

Avbeställningsregler.

Om du avbeställer resan med läkarintyg, eller av annan godkänd anledning (dödsfall eller att någon närstående blir allvarligt sjuk, så du tvingas avboka din resa) får du tillbaka 3200.- av din bokningsavgift fram till 120 dagar innan avresa. Efter det står hela bokningsavgiften inne. (Regler för resan till Tibet) En administrativ avgift på minst 2500:- tas alltid ut vid avbokning.

Vid avbokning av icke godkänd anledning återbetalas 50% av inbetalt belopp fram till 60 dagar innan avresa. Efter det återbetalas inget. Flyget har egna avboknings regler som medföljer fakturan från flygbolaget.

Statlig resegaranti finns för samtliga mina resor

Lagen om paketresor:

https://www.konsumentverket.se/contentassets/acc261b187434045a4b8826cb015815b/standardformular-ai-paketresor-hyperlankar-kan-anvandas.pdf

 

"Den som väntar på att ta nästa steg kan bli stående på ett ben resten av livet"