Andernas Mystik

Avgång

20 september 2018

Hemresa

7 oktober 2018

Antal dagar

17 dagar

Destination

PERU

Nu gör vi en efterlängtad resa till Inkaindianernas land – Peru. Förutom underverket Machu Picchu och den heliga dalen samt Cusco, kommer vi att resa igenom en stor del av landet. Från huvudstaden Lima via "fattigmans Galapagos" med dess fågelklippor och sjölejon till linjerna i Nazca. Vidare till den mäktiga Kondorens boning i Colca Canyon och över Andernas högplatå mot världens högst belägna sjö - Titicaca. Detta och mycket mera hinner vi med under våra 17 dagar i detta spännande land. De som vill har även möjlighet att vandra Inkaleden. Här följer ett mycket kort program dag/dag, resan går i september/oktober 2018.

Reseplan

Dag 1

Ankomst till Lima på eftermiddagen. Vår guide möter upp och tar oss till vårt hotell, efter en lång resa är det skönt att bara komma till ro. Lima ligger även på hög höjd, 1550 meter så det krävs lite acklimatisering. Kanske serveras resans första te på kokablad i kväll.

Dag 2

Efter frukost ger vi oss ut på sightseeing i Lima, grundad av Francisco Pizarro 1535. Vi besöker en mängd viktiga platser, kyrkor, torg och koloniala byggnader innan vi stannar för lunch i Larcomar med utsikt över Stilla Havet. Här finns massor av restauranger att välja ibland. Efter lunch besöker vi stadsdelen Miraflores med sin vackra "Love park" ett grönområde längs med Stilla havet. Efter vår sightseeing är eftermiddagen fri. Övernattning Lima.

 

Dag 3

Mycket tidig morgon, ca 04.00. Vi tar bussen söderut utmed kusten längs Pan- American Highway. Första stoppet är de fågelrika Ballestasöarna, Öarna utnyttjades tidigare för den mycket näringsrika guanons skull, nu är öarna ett paradis för fågelintresserade och kallas även ”Fattigmans - Galapagos” på grund av sin rikedom på sjölejon, pingviner, pelikaner och otaliga andra sjöfåglar. Vi skall ta båten ut i bland öar och fåglar i några timmar. Här på en sluttning kan man även se en "kandelaber" formation av liknande typ som linjerna i Nazca - ett mysterium utan förklaring fram till idag. Nästa stopp är Paracas National Reserve, där öknen möter havet - en kuststräcka med stor artrikedom och små gömda stränder - Stilla havet är kallt men någon kanske vågar hoppa i. På kvällen är vi framme i den lilla staden Pisco där vi övernattar - här kan vi provsmaka Nationaldrinken - Pisco Sour (om vi inte redan provat).

Dag 4 

Efter frukost fortsätter vi en bit söderut till ökenstaden ICA. Här finns väldiga stationära sanddyner - de rör sig alltså inte utan ser lika ut jämt..mycket märkligt för sanddyner. Vi stannar till i oasen Huacachina för lunch innan vi ger oss ut på lite äventyr bland dynerna. De som vill kan prova åka 4 - hjuls buggy upp och ned för sanddynerna en garanterat hisnade upplevelse, eller det lite lugnare alternativet, sandboard. Efter avslutat äventyr i sanden åker vi vidare till Nazca där vi övernattar. 

Dag 5

Nazca – linjerna

Idag får vi uppleva ett av jordens stora gåtor - då vi gör en flygtur över Nazcaplattån.  Sällsamma linjer samt ofantliga fågel- och djuravbildningar i den torra stenöknen har förbryllat arkeologerna fram till nutid. Man trodde tidigare att det möjligen kunde vara bevattningskanaler från en tidig kultur. Först när en peruansk bergsingenjör, under en flygning söderut, av en händelse fick se figurerna uppifrån framstod hela vidden av dessa sällsamma figurer. Enligt moderna teorier representerar Nazcalinjerna och figurerna en enorm astronomisk kalender från 1000-talet f Kr (!). VILKA som byggt dessa får vara osagt. 

Här finns även mycket intressanta utgrävningar med föremål från pre - inka. Vi besöker utgrävningarna och gravfältet här till fots efter flygturen. På kvällen tar vi en bekväm lokal nattbuss till ”den vita staden” – Arequipa. Färden beräknas ta ca 15 timmar men på bussen är det bekväma "liggfåtöljer" så det går hyfsat att sova. 

Dag 6

När vi kommer fram till Arequipa (2325meter) -  åker vi till vårt hotell och äter frukost. Staden anses av många vara den vackraste i Peru. Belägen vid foten av vulkanen El Misti, är det den mest typiskt spansk-koloniala staden i landet. Fri förmiddag och på eftermiddagen kan de som vill följa med till Catalina klostret byggt på 1500- talet. Annars är det upp till var och en att fylla dagen efter eget intresse. Ett tips på lunch eller middag  - KRÄFTOR i alla former är stort här och det är att rekommendera. 

Dag 7

Frukost och sedan iväg mot en av världen djupaste raviner, Colca Canyon, hemvist för den magnifika Kondoren. Vi korsar det spektakulära Altiplano och passerar flera små byar på vägen. Här kan vi se de lokala herdarna med deras lamor och alpackor. Vi gör en paus utmed vägen för att dricka lite Coca-te, ett behövligt hjälpmedel mot den höga höjden för idag passerar vi resans fysiska höjdpunkt på 4912 meter. Efter några timmar kommer vi fram till staden Chivay som fungerar som ingång till Colca Canyon. Här dominerar de två vulkanerna, Sabancaya (5976 m) och Ampato (6288 m) landskapet. Vi stannar i Chivay (3560m) för en natt i enkla övernattningsrum. Vi är högt nu och man får ta det lugnt med aktiviteter. I Chivay finns ett litet museum samt marknad för hantverk.

Dag 8 - Cruz del Condor

Upp tidigt för att fånga soluppgången och försöka få syn på den mäktigaste fågeln som finns - Kondoren. Med 3 meter mellan vingspetsarna svävar den i de varma uppvindarna längs ravinens kanter. Ravinen når djup på 3400 meter från båda sidorna. Den är över 200 km lång och skapad efter årtusenden av erodering från Colcafloden. Här går man längs kanten av ravinen och det finns speciella plattformar där man kan vänta in den stora fågeln som häckar utmed klipporna. När de kommer ger de en skugga som från ett mindre flygplan - mäktigt! På eftermiddagen fortsätter vår resa, vi stannar till i den lilla staden staden Maca där vi besöker Santa Ana de Maca kyrkan, pre - inka gravar inhuggna i lodräta bergsväggar m.m. Dagens slutmål är Puno vid Titicacasjön, jordens högt belägna sötvattensjö. 

Dag 9 - Titicacasjön

Idag gör vi en heldagstur på sjön med stop på flera öar. Amantani- känd för sina vackra textilier, så här kan det passa bra att köpa en varm alpackatröja. Uros -indianernas flytande vassöar. Här känner du hur "marken" gungar under dig samtidigt som du kan titta in i primitiva vasshyddor. Vi får även prova på indianernas båtar som används i det vardagliga fisket är byggda av vass. Lunch ute på någon ö innan vi återvänder till Puno. Höjden känns på så det är viktigt att ta det lugnt.

Dag 10 - Lång färd till Cuzco

Tidig morgon lämnar vi Puno och tar den bekväma bussen på en av de mest spektakulära vägarna man kan tänka sig – från Puno till Cuzco. Landskapet förändras ständigt. Det mycket karga och gräsbevuxna landskapet blir allt grönare och små jordbruk blir stora uppodlade fält. Vi kommer att stanna på flera intressanta historiska platser utmed vägen. Efter ca: 10 timmar anländer vi slutligen till det vackra och gröna Cuzco, inkarikets forna huvudstad vid Huatanayflodens stränder. Staden är en märklig blandning av inka arkitektur och spanska koloniala byggnader. Ingen annanstans i Peru känns inkariket så närvarande som i Cuzco, där gammalt byggnadsmaterial från inkatempel blandas friskt med kolonialtidens vitrappade byggnader.  

Dag 11

Förmiddagen fri för lite återhämtning och vila. På eftermiddagen gör vi en tur ut i och runt Cuzco - Dagens utflykt går till några av de berömda inkaruiner som ligger i närheten av staden. Vi besöker den överväldigande befästningen och templet Sacsayhuamán. Här bildar enorma stenblock, som vart och ett väger upp till 120 ton, tre perfekta zig-zag murar. Härifrån kan vi beskåda hela staden från ovan. Vi hinner också med en gemensam stadspromenad med besök i Katedralen och framförallt Inkafolkets allra heligaste plats – Soltemplet Coricancha mitt i Cuzco.

De som skall vandra INKALEDEN får idag träffa guider och planera inför starten i morgon. Detaljerat program, packningslistor m.m. skickas ut separat. Inkaleden är en utmanande vandring med kuperad terräng eller trappor varje dag. I allmänhet längre stigningar och nedstigningar. Hög höjd och stenig terräng. För bästa upplevelsen krävs vandringsvana och god fysisk kondition. 

OBSERVERA  - Platserna för att vandra Inkaleden är begränsade, så om intresse finns måste det anmälas SENAST 9 månader före avresan. 

Dag 12 -  Maras + Moray / Inkaleden dag 1 

Idag skall vi (som inte vandrar) till ett fantastisk ställe Maras och Moray. Moray kan vid första anblicken förefaller det vara en amfiteater, bestående av olika terrasserade cirklar, belägna på 3500 meters höjd över havet. Men här var ett centrum för Inkarikets studier i växtodling, där man bedrev experiment med odlingar på olika höjd. Placeringen av terrasserna skapar en serie mikroklimat med en temperatur som är högst i mitten och sedan gradvis avtar ju längre ut terrassen är belägen. På så sätt kunde man simulera upp till 20 olika mikroklimat. Maras är centrum för saltutvinning från inkatiden och ett lapptäcke av saltbassänger sträcker sig genom Urubambadalen, Inkafolkets heliga dal. Lite ovanligt turistmål men värt att besöka. Övernattning Cuzco.

Dag 13 - Matlagning /Inkaleden dag 2

Fri förmiddag innan vi ger oss iväg till den lokala marknaden för NU skall vi laga peruansk mat. Vi har en kunnig kock med som hjälper oss att inskaffa ingredienser sedan bär det av till en restaurang där vi får laga vår egen middag. Övernattning Cuzco.

Dag 14 - Heliga dalen /Inkaleden dag 3 

Man häpnar, hur är dessa byggnader möjligt?

I Inkas Heliga dal får man se otaliga exempel på arkeologiska underverk. Vi besöker Písac, Maras, Chinchero och Ollantaytambo. Dessa är kända för sina traditionella marknader och deras imponerande byggnader från inkatiden. Ollantaytambo, det strategiskt belägna inkafästet vid den heliga floden Urubamba är enligt mig lika imponerande som Machu Picchu - Fästningen försvarades framgångsrikt av Manco Incas krigare mot Hernando Pizarros upprepade attacker år 1536 och är den enda staden i Peru som spanjorerna aldrig lyckats erövra. Från Ollantaytambo tar vi tåg på smalspårig järnväg genom djungeln till Machu Picchu, Inkafolkets förlorade stad, och ett av Världens sju nya underverk. Vid slutstationen Aguas Calientes tar vi in på hotell för natten. 

Dag 15  - Machu Picchu /Inkaleden dag 4

Kanske resans verkliga höjdpunkt Machu Picchu. Inkafolkets sista fäste och stad var under århundraden begravd i Andernas tropiska djungler fram till dess att forskaren Hiram Bingham nästan snubblade över fästningen 1911. Under åren som följde undersöktes Machu Picchu av en arkeologisk expedition från Yale-universitetet, och man kom fram till märkliga resultat. Nio av tio skelett, som man fann visade sig vara kvinnor. Möjligen flydde Inkans Soljungfrur hit sedan Cuzco erövrats och plundrats. Conquistadorerna upptäckte aldrig Machu Picchu varför den fortfarande är i förvånansvärt gott skick. Trappor, palats, tempel, terrasser, torn och källor vittnar om inkafolkets högtstående kultur. Vi tar bussen upp på serpentinvägar tidigt på morgon för att undvika de största turisthorderna. Vi får en kunnig guide som lotsar oss runt och sedan finns egen tid att gå runt och förundras. På kvällen är vi åter i Cuzco och träffar gänget som vandrat. 

Dag 16 -Ledig tid i Cuzco innan vi flyger tillbaka till Lima för återresa mot Sverige.  Vi flyger till Lima på eftermiddagen idag /eller i morgon beroende på flygtider m.m. 

Dag 17 - Hemresa på eftermiddagen från Lima.

"Den som väntar på att ta nästa steg kan bli stående på ett ben resten av livet"