Härliga dagar i Himalaya

Avgång

26 november 2023

Hemresa

12 december 2023

Antal dagar

16 dagar

Destination

NEPAL

Att vandra i Nepal hör till en av livets höjdpunkter. På denna resa gör vi en vandring längs Himalayas sluttningar från by till by under 5 dagar. Därutöver besöker vi Djungelområdet Chitwan, där vi till fots, med kanot och på elefantryggen ger oss ut på jakt efter Noshörningar och om vi har tur Tigern. Massor med kultur väntar oss i Kathmandu och i den vackert belägna staden Pokhara. Vi avslutar resan med att besöka den av UNESCO skyddade gamla staden Bandipur. Vi reser den vackraste tiden på året i Nepal med klara dagar och varm och härligt klimat. Här följer en kort presentation av resan dag/dag Bilder från tidigare resor

Reseplan

Dag 1
Vi kommer till Kathmandu vid lunchtid och åker till vårt hotell i stadsdelen Thamel. Här är det nära till restaurange, butiker m.m. Vi tar igen oss efter resan och  inget program är planerat.

Dag 2
Efter frukosten åker vi på en rundtur i Kathmandudalen bl.a till den jättelika Budnath Stupa. Här finns en stor Tibetansk koloni och hela området sjuder av andlighet. Här kan man gå länge och bara titta. Vi besöker därefter Hinduernas heligaste tempelområde, Parsuphatinah där förberedelser inför döden sker, kremering nere vid floden pågår vissa dagar och även om det kan upplevas konstigt av oss så är det naturligt här i Nepal.

Dag 3
Vi packar en övernattningsväska och åker först till medeltidsstaden Baktaphure även det ett Världsarv. Vi tillbringar några timmar här innan vi längs serpentinvägar tar oss upp till Nagarkot (2163m), där vi övernattar. Nagarkot är en vackert belägen by varifrån man har en bedövande utsikt över Shivapuri massivet i Himalaya, vid klart väder kan man se 5 av de 10 högsta topparna i Himalaya inkl. Mt. Everest.

Dag 4
Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu. Fri eftermiddag.

Dag 5 -7.
Vi åker söderut mot Chitwan National Park. Vi når vår ”camp” framåt eftermiddagen. Nu har vi några härliga dagar i Chitwan med elefantsafari ut i djungeln på jakt efter den Enhornade noshörningen, kanot tur fågelskådning mm. En av kvällarna underhåller byborna med folkdans. Tre mål mat om dagen serveras. Vi bor nära Reptifloden som rinner genom parken och på eftermiddagen är det skönt att sitta där med en bok eller egna funderingar och se solen gå ned och ”bara vara”.. en av mina favoritplatser på jorden.

Dag 8
Efter en tidig frukost forsätter vi till Pokhara. Någon har sagt att Pokhara är en av världens vackrast belägna städer! Från hotellet har vi mycket nära till restaurangerna nere vid sjön och man ser det mäktiga Annapurnas toppar vid klart väder. Här finns för övrigt mycket bra shopping.

Dag 9 -12
Royal Trekk  - Efter frukost träffar vi vår guide och påbörjar några dagars vandring. Vi vandrar i Himalayas lägre bergsmassiv i Annapurna området. Genom byar, skogar och öppna odlade landskap. Vi vandrar 5-7 timmar / dag. Varm lunch serveras, liksom en middag på kvällen. Denna gång bor vi på små sk. Tehus utmed vägen. Utsikten är fantastisk under vandringen, terrängen är omväxlande och stigarna går ibland tvärt upp för att sedan gå lika brant nedför.

Alla kan vandra det som behövs är god grundkondition. Vi bär bara det som vi behöver för dagen, all övrig pckning bärs av våra bärare. Efter en dags vandring är det middag som gäller och kanske vi träffar andra vandrare utmed vägen som vi kan utbyta erfarenheter med. Dock är denna sträcka mindre känd så stora delar är vi nog ensamma utmed stigarna. 

Dag 13
Fri dag i Pokhara efter att vi kommit tillbaka från vår vandring.

Dag 14 Efter frukost är det dax att återvända mot Kathmandu med vår buss. På vägen mellan Pokhara och Katmandu 8 kilometer rätt upp i bergen ligger den Unesco skyddade staden Bandipur. Har är det ingen trafik, vackra gamla byggnader och en fantastisk utsikt över omgivningarna. Platsen har varit knutpunkt för handeln mellan Tibet, Indien och lokala Nepal. Här kan man få känna av livet i det ursprungliga Nepal - här stannar vi i natt.

Dag 15
Fri dag i Kathmandu

Dag 16
Vi lämnar Nepal för denna gång och flyger hemåt.. Vi är åter i Sverige på morgonen dag 17.

Resans totalpris exkl. flyg 16 600:-

I ovan priset ingår:

  • Allt enligt programmet
  • Marktransporter
  • Alla inträden
  • Mellanklasshotell med frukost.
  • När vi är i Chitwan och på vandring ingår 3 mål mat om dagen, ej dryck
  • I priset ingår tvåbäddsrum
  • Engelsktalande guide

Jag reser med som sällskap och inte reseledare i traditionell mening. Alla måste vara beredda på att ta egna initiativ.

I priset ovan pris ingår inte flygresan (beräknad kostnad ca; 10 000- 12000:- ).

Detta är ett önskemål från tidigare resenärer som vill betala med kontokort för att få tillgång till bankkortens reseförsäkringsskydd. Jag bokar en gruppbiljett till bästa pris och sedan sker all kontakt direkt mellan resenär och det bolag som bokar flyget. Naturligtvis kan du boka flyget själv.

Visum till Nepal ingår ej av praktiska skäl. Det kostar US dollar 40.00 och fixas vid ankomst till Kathmandu.

Hur anmälning och betalning går till:

Om Du vill följa med på resan betalar du bokningsavgift på 7600.-

Sätt in pengar på Bankgiro 218-6088. Skriv: namn, adress, telefonnr och personsiffror (6 stycken) på inbetalningskortet. Ange även vilken resa du anmäler dig till, samt din e-postadress. Därefter kommer flyget att faktureras separat direkt från det bolag som sköter den biten. Brukligt är att biljetter betalas 30 dagar innan avresan. Resterande belopp betalas på plats i Nepal.

Anmälan är bindande.

Avbeställningsregler.

Om du avbeställer resan med läkarintyg, eller av annan godkänd anledning (dödsfall eller att någon närstående blir allvarligt sjuk, så du tvingas avboka din resa) får du tillbaka 5100.- av din bokningsavgift fram till 30 dagar innan avresa. Efter det står hela bokningsavgiften inne. En administrativ avgift på minst 2500:- tas alltid ut vid avbokning.

Flyget har egna avboknings regler som medföljer fakturan från flygbolaget.

Samtliga resor omfattas av Statlig resegaranti.

 

"Den som väntar på att ta nästa steg kan bli stående på ett ben resten av livet"