Dimhöljda berg och Urtida fåglar

Avgång

27 januari 2024

Hemresa

8 februari 2024

Antal dagar

12 dagar

Destination

Uganda

Nu är det dax för min 5:e resa till landet som har ALLT – Uganda! Ett resmål som erbjuder upplevelser utöver det vanliga. Här väntade oss savann med elefanter, giraffer, zebror, buffel, antiloper, leoparder och de unika trädklättrande lejonen. Våtmarker med gäspande flodhästar och mängder av fåglar. 13% av jordens alla fågelarter finns här, däribland den unika träskofågeln. Lägg därtill, ”De dimhöljda bergens gorillor” och vrålande schimpanser samt noshörningssafari till fots! - Allt i en hisnade vacker natur. Datumen kan ändras något. Bilder från tidigare resor

Reseplan

Dag 1 – Ankomst till Entebbe - Här möts vi av vår guide som kommer att följa oss under de kommande veckorna. Vi åker till ett härlig guesthouse med utsikt över Victoriasjön och checkar in. Vi gör sedan en tur till träskmarkerna här intill för att försöka få en glimt av den unika träskofågeln, en uråldrig stor fågel som enbart finns här och på någon plats till. Vi håller tummarna! Efter någon timme i kanot vänder vi åter till vår guesthouse för middag och vila. 
 

Dag 2  - Våra safarifordon hämtar oss tidigt. Vi packar in oss och så bär det av på äventyr. Första stopp Ziwa Rhino Sanctuary. Här erbjuds en safari till fots för att komma nära de magnifika djuren. Planen med reservatet är att återintroducera noshörningen till Uganda som helt försvann under Idi Amins styre, vårt besök bidrar till inkomster så att projektet hålls vid liv. Efter vandringen åker ni vidare till Murchison Falls nationalpark där vi på eftermiddagen åker på en härlig båttur på Nilen. Här brukar man se flodhästar, krokodiler och mängder med fåglar. Har vi tur kanske vi även ser elefanter eller andra djur som kommer ner till floden för att dricka. Båtturen tar oss till de mäktiga fallen som har gett nationalparken sitt namn. Efter turen åter till Hornbill Bush Lodge. där middagen väntar.

Dag 3 - Viltsafari i Murchison fall - Färja over till savannen tidigt på morgonen då de stora kattdjuren är som mest aktiva. Vi spanar efter elefanter, giraffer, buffel, lejon och andra djur. Lunch och fortsatt spaning fram till eftermiddagen då vi är tillbaka vid lodgen. 

 

Dag 4 - Vi fortsätter vår resa sydväst ner mot Crater Lake Area. Lunch i Fort Portal. Dagens resa är lång men mycket vacker. Vi åker förbi teplantager, byar, berg, dalar och lummiga skogar. På eftermiddagen är vi framme i primatparadiset vid kratersjöarna. Boende på Lake Nkuruba Nature Reserve Camp.

Dag 5 - Så är det dax att möte några av våra kusiner då vi gör en Schimpansvandring i Kibale Forest, känd för sina många olika primatarter, natursköna kratersjöar och tät, lummig djungel. Tretton primatarter lever här inklusive schimpanser, gråkindad mangabey, röd colobus och svarta och vita colobus apor. Här finns även mängder av fågelarter. Efter några timmars spaning och förhoppningsvis närkontakt (på behörigt avstånd) är vi tillbaka på Campen för lunch. Eftermiddagen erbjuder vandring för den som vill eller kanske ett besök i en närliggande by.

 

Dag 6 - 7 Då fortsätter vi till en av de mest djurtäta områdena i Uganda Queen Elizabeth National Park. Här ska vi tillbringa 2 fullspäckade safaridagar. Parken utgörs av vulkaniska kratrar, gräsbevuxna slätter, tropisk skog och gigantiska sjöar sammankopplade av en kanal bebodd av mängder av flodhästar. Parken har nästan 100 typer av däggdjur och 606 olika fågelarter. Den 40 kilometer långa Kazinga-kanalen ensam sägs innehålla världens största koncentration av flodhästar, här gör vi en båttur. På savannen spanar vi efter elefanter, buffel, antiloper, leoparder, giraffer .. Vi bor på 1 natt strax utanför gaten till Queen Elizabeths nationalpark och vid kanten av Great Rift Valley - Nästa natt på Topi Lodge i södra delen av parken i Ishasha, känd för sina trädklättrande lejon, vilket är ett mycket sällsynt beteende för dessa stora katter. Under en viltsafari här har är det en god idé att spana upp i de stora fikonträden. 

 

Dag 8 - Efter frukost tar vi sikte på de dimhöljda bergen i Bwindis ogenomträngliga skogar i sydvästra Uganda. Skogen sägs vara Afrikas äldsta regnskog, världsberömd för sitt bestånd av bergsgorillor - skogen är hem för hälften av de återstående bergsgorillorna på jorden. När vi kommer fram kan de som vill ta en tur till den lilla byn i närheten, där det finns lite hantverk och småsaker till försäljning. Vi bor på Buhoma Community Haven Lodge, som genom oss turister erjuder lokalbefolkningen utvecklingsmöjligheter och även värnar om naturresurserna. Lodgen ligger ovanför byn Buhoma coh läget garanterar utmärkt utsikt över Bwindis skog och vulkantopparna i fjärran.  Gästerna serveras 5-rättersmiddag med västerländska och afrikanska rätter, tillagade av ugandiska kockar med hjälp av lokalt odlade produkter - Här stannar vi 2 nätter 

Dag 9 - Kanske höjdpunkten på resan - Gorillavandring.  Tidigt på morgonen åker vi till uppsamlingsplatsen för gorillavandringen. Vi delar upp oss i mindre grupper för att störa Gorillorna i minsta möjliga mån. I området finns flera grupper Gorillor, alla består de av en "silver back", den gamle hannen, hans honor och 10-15 barn i olika åldrar. Det kan ta allt från 1-5 timmars att hitta ”vår grupp” och vandringen är ibland ganska ansträngande. När guiden hittat vår "familj" har vi tillåtelse att sitta ca: 1 timme helt nära dessa jättat, ibland så nära som på några meters avstånd  - en upplevelse för livet!

Väl ingångna kängor och heltäckande klädsel av tjockt tyg brukar fungera bäst, kanske en regnponcho också och gärna handskar (mot blåsor i händerna efter vandringsstaven och mot ibland taggiga buskar). Då vandringen tar olika lång tid beroende på hur långt man behöver gå för att hitta sin "familj", så återvänder vi till lodgen vid olika tidpunkter under dagen. Resten av dagen är fri för egna turer till byn eller kanske en promenad i den vackra omgivningen.

Dag 10 - Vi lämnar den täta skogen och har idag en ca 6 -7 timmar lång färd mot Lake Mburu. Parken är känt för sina stora hjordar med zebror och impalor. Vid sjön ligger krokodiler och flodhästar. Väl framme åker vi på eftermiddags/kvällsafari. Boende på Rwakobo Rock. 

Dag 11 
Tidig morgon och ut på vandring i soluppgången för att vara med då djurlivet vakna. Det är ett fåtal platser som erbjuder en sån närkontakt till fots med det vilda. Här finns inte de stora kattdjuren men väl hyenor, vildsvin och andra vänliga djurarter och massor av fåglar. Vi äter frukost efter vår morgonvandring och sedan lämnar vi parken och fortsätter vidare tillbaka mot Entebbe. På vägen stannar vi till vid ekvatorn för ett fotostopp och lunch. Vidare till Lake Victoria View Guesthouse. Resan går mot sitt slut och i morgon flyger vi åter mot Sverige.

Dag 12 - Hemresa

På resan ingår Helpension dag 2 - 11 (ej dryck) dag 1 i Entebbe ingår middag, sista dagen i Entebbe frukost.

Minsta antal deltagare 5 personer. Anmälan senast augusti 2023

 

Resans pris exkl. flyg: 34 000:-  + 7700:- för Gorilla permit
I ovan priset ingår:
Allt enligt programmet
Marktransporter med egna fordon -öppningsbara tak och samtliga har fönsterplats. Båtturer enligt programmet
Alla inträden + tillstånd att besöka Gorillorna och Schimpanser samt noshörningar
Helpension enligt ovan, frukost, lunch, middag (drycker ingår ej)
Hotell/Lodger - mellanklass 
I priset ingår tvåbäddsrum 
Engelsktalande guide


Att resa i Uganda är ett äventyr, landet har ännu ingen massturism och det är vi glada för. Vägarna är bitvis dåliga så ibland kan vi vara på resande fot många timmar men vi försöker hitta platser för lunch stopp mm. Om vi inte alltid lyckas så försöker vi ha färsk frukt med oss i bussen. Jag reser med som sällskap och inte reseledare i traditionell mening. Alla måste vara beredda på att ta egna initiativ och ha överseende med att detta är ett ungt turistland, men helt ljuvligt!!.

I priset ovan ingår ej flyget - detta är ett önskemål från tidigare resenärer som vill betal flyget med kontokort för att få tillgång till bankkortens reseförsäkringsskydd. Jag bokar en gruppbiljett till bästa pris och sedan sker all kontakt direkt mellan resenär och flygbolaget i fråga. Flyg blir troligen från Bromma, då det finns bra anslutningar men bra pris därifrån. I dagsläget ligger flyget på 6000- 8000:- Naturligtvis kan du boka flyget själv.

För inresa i Uganda krävs:

  • Pass som är giltigt minst 6 månader efter inresa till Uganda
  • Godkänd visumansökan. Visumansökan görs online och kostar 50 USD/person: https://visas.immigration.go.ug/ (visumhanteringen tar ca 10 arbetsdagar och kan göras tidigast 3 månader före inresa)
  • Vaccinationspass för Covid19-vaccination (eller negativt PCR- test 72 timmar innan avresa) 
  • Bevis på att du har tagit Gula Febern-vaccin. Det "gula kortet" ska skickas med som kopia vid visumansökan.

Detta är i DAGSLÄGET om några ändringar kommer innan avresa så meddelas det naturligtvis.


Hur anmälning och betalning går till:
Om Du vill följa med på resan betalar du bokningsavgift på 3400:- + 7700:- för gorillatillståndet  ( vill du INTE vara med på Gorillavandringen betalas endast 3400:- )


Sätt in beloppet på Bankgiro 218-6088. Skriv: namn, adress, telefonnummer och personsiffror (6 stycken) på inbetalningskortet. Ange även e-postadress samt vilken resa du anmäler dig till. Ytterligare 10 000:-  Skall vara inbetalt senast 90 dagar innan avresan.

Flyget faktureras separat direkt från bolaget i fråga. 

Slutbetalning av resan 45 dagar innan avresan. 


Avbeställningsregler.

  • Avbeställning tidigare än 90 dagar före avresedagen återbetalas allt utom en administrations avgift på 2500:- 
  • Avbeställning 90 dagar eller senare, men tidigare än 59 dagar före avresedagen står hela anmälningsavgiften inne.
  • Avbeställning 59 dagar innan avresa, men tidigare än 45 dagar före avresedagen: Resenären betalar 50% av resans pris.
  • Avbeställning 45 dagar eller senare före avresedagen: Resenären betalar 100% av resans pris. Trots förmånliga avbeställningsregler är det rekommenderat att ni tecknar avbeställningsskydd, gör detta i god tid innan avresan.

Resegaranti finns för samtliga resor.

 

 

"Den som väntar på att ta nästa steg kan bli stående på ett ben resten av livet"